Cel mai mare beneficiu în utilizarea lăzii frigorifice este, desigur, posibilitatea de a avea la dispoziție provizii de alimente pe o perioadă îndelungată. Este convenabil să aveți o ladă frigorifică pentru depozitarea consumabilelor și a legumelor, în special pentru cei care au o grădină care produce recolte bogate. Din acest motiv, este bine să planificați în avans pentru a vă asigura că puteți muta alimente congelate în altă parte în timp ce dezghețați lada frigorifică.
Dezghețarea lăzii frigorifice este esențială pentru a asigura funcționarea corectă a aparatului și pentru a vă asigura că alimentele pe care le conține sunt întotdeauna bine conservate. Prin urmare, este bine să verificați din când în când starea lăzii frigorifice, pentru a înțelege când și dacă va fi necesar să o dezghețați. Dacă așteptăm ca stratul de gheață să devină prea gros înainte de a interveni, efortul va fi mai lung și mai obositor.
Indicațiile privesc în special lăzile frigorifice care nu sunt echipate cu sistemul de dezghețare automată, pe care va trebui să le dezghețați manual.
ATENȚIE: Dacă se formează un strat gros de gheață în lada frigorifică (modele cu dezghețare automată), atunci poate exista o anomalie în funcționarea aparatului.
Când să decongelați lada frigorifică?
Dacă lada frigorifică nu prezintă probleme majore în ceea ce privește formarea excesivă de gheață, poate fi suficient să o dezghețați chiar și o dată pe an. Pentru a simplifica munca, rețineți că ar fi bine să dezghețați lada frigorifică înainte ca stratul de gheață să depășească o grosime cuprinsă între 5 milimetri și 1 centimetru. Formarea de gheață reduce spațiul disponibil în interiorul lăzii și împiedică buna funcționare a acestuia.
Cum să decongelați lada frigorifică?
1) După ce ați golit lada frigorifică și ați depozitat alimentele în siguranță, deconectați aparatul de la sursa de alimentare. Timpul necesar pentru dezghețarea unei lazi frigorifice va depinde și de temperatura exterioară și de viteza cu care gheața începe să se topească.
2) Așteptați ca gheața din lada frigorifică să înceapă să se topească, astfel încât să o puteți îndepărta mai ușor cu ajutorul unei spatule din plastic. Nu folosiți ciocane, dalte sau unelte metalice. Curățarea lăzii frigorifice va fi mai complicată dacă apa care se formează începe să se acumuleze pe fund.
3) Țineți un lighean la îndemână în care să colectați gheața pe care o veți lua din ladă și cârpe absorbante pentru a șterge imediat apa, astfel încât să vă fie mai ușor. Acoperiți podeaua din jurul lăzii frigorifice cu prosoape pentru a o proteja de apă.
4) Dezghețarea, în funcție de cantitatea de gheață acumulată și de mărimea respectivului aparat frigorific, poate dura până la 2 ore sau mai mult. Când nu mai există urme de gheață, uscați interiorul și curățați-l împreună cu ușa cu un burete înmuiat în apă caldă și apoi cu o cârpă uscată. Abia atunci puteți reporni lada frigorifică. Consultați manualul de instrucțiuni pentru a afla cu precizie după cât timp puteți pune alimentele înapoi în lada frigorifică.
5) Dacă nu aveți timp să așteptați ore în șir pentru topirea naturală a gheții, introduceți o oală cu apă foarte fierbinte în lada frigorifică.